CTO Başkanı CAN, Özbekistan da düzenlenen Türk İş ve Yatırım Forumu'na katıldı

Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Şeref Can, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen Türk İş ve Yatırım Forumu'na katıldı.

Başkan Can'ın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile katıldığı forumda konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, konuşmasında 6 farklı ülke ama tek millet olduklarını vurgulayarak, "1,1 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe, 560 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ve 160 milyonluk nüfusa sahibiz. Yani bir araya gelince, küresel bir güç haline geliyoruz. Öte yandan, birbirimizle olan ticaretimize baktığımızda, o kadar da büyük bir hacme ulaşamadığımızı görüyoruz. 6 ülkenin birbiriyle ticareti ancak 9 milyar dolara ulaşabilmiş, yani toplam ticaretimiz içinde ancak yüzde 2 pay alabilmiş. Bu rakamı artırmak da yine bizlerin elinde. Zira ticaret demek, kalkınma demek, halkların zenginleşmesi demek. İnşallah Türk TSO ile birlikte, bu rakam da hızla artacak" dedi.

Türkiye'nin, Türk Konseyi üyesi ülkelerde yaklaşık 15 milyar dolara yakın yatırımı bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bu ülkelerin, Türkiye'deki yatırımlarının da yaklaşık 8 milyar dolar olduğunu, ayrıca Türkiyeli müteahhitlerin, 39 milyar dolar tutarında, 970 adet proje üstlendiğini ve bu rakamları artırmak arzusunda olduklarını söyledi.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin pek çok alanda ticaret ve yatırım imkanı sunduğunu anlatarak, "AB ile Gümrük Birliği içindeyiz, Ayrıca 19 ülkeyle de STA mevcut. Otomotiv, beyaz eşya, tekstil, inşaat malzemesi, gibi birçok sektörde, Avrupa'nın en önemli tedarikçileri arasındayız. Türkiye'de üretilen otomobillerin yüzde 80'i, beyaz eşyanın yüzde 70'i, Avrupa'ya ihraç edilir. Gıda, çimento, gemi inşası ve kimyada da, Avrupa'nın en önemli üreticileri arasındayız" şeklinde konuştu.
Yurtdışı müteahhitlik sektöründe Türkiye'nin dünyada ikinci sırada olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Türk firmalarının geçen sene, yurt dışında 19 milyar dolar büyüklüğünde, 261 proje üstlendiğini, her türlü enerji santralleri, karayolu, tünel, köprü, askeri ve sınai tesisleri, kaliteli şekilde ve uygun maliyetlerle inşa ettiklerini ifade etti.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin dünyanın ikinci büyük petrokimya ithalatçısı olduğunu, petrokimya ürünlerinde, yatırımcılara büyük olanaklar sunduğunu söyledi.
Düzenlenen foruma TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun yanısıra, Özbekistan Başbakan Yardımcısı Elyor Ganiyev, Türk Keneşi Genel Sekreteri Bagdat Amrayev, Büyükelçiler, Özbekistan TSO Başkanı Dr. Adham İkramov, Azerbaycan ASK Başkanı Memmed Musayev, Kırgızistan TSO Başkanı Marat Şarşekeev, Macaristan TSO temsilcisi ile Türkiye'nin önde gelen iş adamları ve oda-borsa başkanları da katıldı.