CTO Başkanı CAN TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyeliğinden sonra Türk Odalar Birliği Konsey Üyeliği'ne de Seçildi

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Türkmenistan ve Özbekistan arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerinin gelişmesine destek olmak amacıyla kurulan Türk Ticaret ve Sanayi Odası / Türk Odalar Birliği 1. Genel Kurulu'nda Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Şeref Can Türk Ticaret ve Sanayi Odası Konsey Üyeliği'ne seçildi. Kurulun ardından Başkan Can: "Bizlere bu görevi layık görerek onurlandıran Türk Odalar Birliği Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu Bey'e şükranlarımızı sunuyoruz." dedi.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Türkmenistan ve Özbekistan arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerinin gelişmesine destek olmak amacıyla kurulan, Türk Ticaret ve Sanayi Odası / Türk Odalar Birliği 1. Genel Kurulu; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) ev sahipliğinde, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) işbirliğinde İstanbul'da gerçekleştirildi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında Türk Ticaret ve Sanayi Odası'nın kurulma sürecini anlatarak, "17 Kasım 2006'da, Zat-ı devletleri, Nursultan Nazarbayev, Antalya'daki Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesinde bize bir görev tevdi etmiş ve şöyle demişti; 'Ülkelerimizin işadamları arasındaki yakın işbirliğini sistemli bir hale getirmek görevimizdir. Bu çalışmayı, TOBB'un, Türk dili konuşan ülkelerin ticaret ve sanayi odalarıyla birlikte ele alması yararlı olacaktır'. Çok şükür, bu büyük projeyi gerçekleştirdik" dedi.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) bünyesinde, Türk TSO kuruluş tüzüğünü Mayıs ayında imzaladıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, "Birliğimiz ile birlikte, Azerbaycan İşverenler Konfederasyonu, Kazakistan Ulusal Girişimciler Odası, Kırgız Cumhuriyeti TSO, Oda'nın ilk üyeleri. Onların da başkanları bugün bizimle. Türkmenistan ve Özbekistan ise henüz üye olmadı. Ama çok yakın bir zamanda onları da üye olarak göreceğiz inşallah. Özbekistan bugün aramızda. Zaten imzalamış olduğumuz Tüzüğü, Türkmen ve Özbek Odalarının katılımına açık olacak şekilde hazırladık. Böylece ilk fazda; Türk TSO; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan'dan oluşacak. Sonra daha başka katılımlar da olabilir" şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu, bu 6 ülkenin 1,1 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklük ve 160 milyonluk bir nüfus demek olduğunu vurguladı.

Türk Ticaret ve Sanayi Odası'nın ilk Genel Kurulunu yaparak faaliyete geçeceğini belirten Hisarcıklıoğlu, Oda'nın daimi sekretaryasının TOBB İstanbul Hizmet Binasında olacağını, TOBB olarak, ofis ve personel konusunda her türlü desteği sağlayacaklarını ifade etti.

Türk Ticaret ve Sanayi Odası Konsey Üyeliğine seçilen Başkan Can: " Bizlere bu görevi layık görerek onurlandıran Türk Odalar Birliği Genel Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu Bey'e şükranlarımızı sunuyoruz. Türk Dünyası için çok kıymetli olan bu ekonomik işbirliğinin faaliyete geçmesi çok önemliydi. Bu büyük adımı atmak gerçekten gurur verici, hayırlı ve uğurlu olsun" diye konuştu.