Adana Rekortmenleri Ödül Töreni

Adana Rekortmenleri Ödül Töreni’ne katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, seçimler sonrasında sandıktan koalisyon mesajı çıktığına değinirken, “Bütün siyasi partilerin hızla hareket etmesini bekliyoruz. Biz büyümede tıkandık. Orta gelir tuzağındayız. Son yıllarda GSMH’de kaybımız var. Tekrar hızlı büyüme trendine girmek zorundayız” diye konuştu.​

Hisarcıklıoğlu konuşmasında, başarılı olan şehirlerin incelendiğinde temelinde birlik ve beraberlik duygularının gelişmiş olduğuna dikkati çekerken, Türkiye'nin girişimci sayısını, özellikle kadın girişimci sayısını artırması gerektiğini kaydetti.

Kadınları TOBB organlarında üyelik ve yönetim kurulu üyeliklerinde daha fazla görmek istediklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin ihtiyacı olan girişimcilik. Zenginleşmenin de tek ilacı var o da girişimcilik. Ne kadar çok girişimci var o kadar zenginsin. Bu kapsamda biz Türkiye olarak zengin olmak istiyoruz. Nüfusumuzun yarısı kadın ama kadın girişimcilerin toplam girişimciler içindeki oranı yüzde 7 maalesef. Biz kadın girişimci sayısını artırmak istiyoruz. Allah, 'israf haram' demiş, nüfusumuzun yarısını yok görüyoruz ama diğer yarısıyla da ancak bu kadar yapabilmişiz."

Yeniden hızlı büyüme trendini yakalamalıyız

İş adamlarına pozitif ayrımcılık isteği

Hisarcıklıoğlu, dünyada futbolda yetkili kurumlar tarafından hakemlere yönelik "Yıldız oyunculara pozitif ayrımcılık" yapılması istendiğini söyledi.

Bunun sebebi olarak o yıldız futbolcular sayesinde hakemlerin maaşlarının verilmesi, futbol endüstrisinin varlığının bu oyunculara borçlu olmasının belirtildiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, buna benzer şekilde kamudaki tüm görevlilerin istihdam sağlayan, yatırım yapan kişilerin, yatırımcıların hep beraber pozitif ayrımcılıkla gözetilmesini, korunmasını istedi.

"Çünkü yarın çocuklarınıza işi bunlar verecek. Bunlar işlerini büyütsünler ki daha fazla iş çıksın" diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin önümüzdeki dönemde en önemli sıkıntısı istihdam sıkıntısı. Her yıl 1 milyon kişiye iş bulmak durumdayız, 10 yıl sonra bu rakam 1 milyon 300 bin kişiye çıkacak. Her yıl 1 milyon 300 bin kişi... Birçok Avrupa ülke nüfusuna iş vereceksin bir yılda. Bunu da kim verecek. Kamuda imkan mümkün değil. İstihdam edilemez her yıl bu kadar kişi. İşte bu salonu dolduran ve gelecekte dolduracak girişimcilerimiz verecek. Onun için de bunları gözümüz gibi koruyalım."

İlçe bazlı teşvik sistemi

Adana'da bir moral varlığı gördüğünü ancak teşvik yasası konusunda önemli bir sıkıntısı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Geçen dönem Başbakanımızdan 'ilçe bazlı teşvik uygulamasının' Türkiye'de uygulanacağına dair söz almıştık. Çünkü buna geçilmezse bazı yerlerde Kayseri'de olduğu gibi şehir merkezi zengin, ilçeleri doğu, güneydoğunun daha altında olur. İlçe bazlı teşvik sistemine muhakkak geçileceğini biliyoruz" dedi.

Hisarcıklıoğlu, oda olarak karekodlu çek sistemine geçilmesi, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezi Projesi (UMEM Beceri 10) kapsamında işverenlere nitelikli çalışan temin ettiklerini anlattı, devlet ihalelerinde yerli ve yabancı mallar arasında yerli mal yüzde 15 pahalı olsa bile devletin yerli malı almasına yönelik kanun çıkartılmasında katkı sağladıklarını belirtti.

"Milli irade bize koalisyon kurun dedi"

Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak bazı STK’lar ile birlikte 4 siyasi parti liderlerini ziyaret ettiklerini anımsattı. Ziyaretlerinde partilere milli iradenin talebini aktardıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

"Milli irade bize koalisyon kurun dedi. Tüm siyasi partilerimizden bu ışık doğrultusunda hızla hareket etmelerini bekliyoruz. Bunu niçin bekliyoruz. Biz büyümede tıkandık. Son 6 yıldır yerimizde sayıyoruz. Orta gelir tuzağının içindeyiz. Kişi başına düşen milli gelirimizi 10 bin dolara getirdik, kaldık. 6 yıldır aynı yerde duruyoruz. 2013'te Türkiye'nin gayrisafi milli hasılası 820 milyar dolar iken 2015'te bu rakam 780 milyar dolar civarında olacak. Yani iki seneye göre 40 milyar dolarlık bir kaybımız söz konusu olacak. Biz tekrar hızlı bir büyüme trendine girmek durumundayız. İnsanlara iş bulabilmek, zenginleşebilmek için yapmak durumundayız. Onun için yeni hükümetin, koalisyon hükümetinin hızla kurulup Türkiye'nin ekonomik meselelerine hızla acilen tedbir alınması lazım. "

-Diğer konuşmacılar

Adana Valisi Mustafa Büyük de konuşmasında ilde okul ihtiyacına dikkati çekti. Halihazırda bir meslek lisesi yapılarak kentteki eğitim sorununun çözülmesinin imkanı olmadığını ifade eden Büyük, "Özellikle miadını doldurmuş, depreme dayanıksız yapılardan oluşan okulların mutlaka yenilenmesi ve eski okulların günümüz ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi için de elbirliğiyle hareket etmemiz gerektiğini de belirtmek istiyorum" dedi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise üreten toplumların refah toplumu olduğunu, üretmek için girişimcilerin önünün açılması gerektiğini belirtti. Sözlü, "Yatırım yapmak isteyen yerli veya yabancı herkes için Adana, yatırımcılar için demokrasinin beşiği bir memleket. Hiçbir engelin olmadığı bir memlekettir" dedi.

Konuşmaların ardından Hisarcıklıoğlu ile Vali Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Adana Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Tunalı tarafından 2013 yılı Adana kurumlar ve gelir vergisi rekortmenleri, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 2014 yılı "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırmasında listeye Adana'dan giren firma temsilcileri, Adana Ticaret Borsasına en yüksek tescil yapan üyeler ile 2014 yılı kurumlar vergisi en fazla matrah veren firma temsilcilerine ödülleri verildi. Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezi Projesinden (UMEM Beceri 10) faydalanan kursiyerlerine sertifikaları teslim edildi.