DAHA GÜÇLÜ ÇUKUROVA İÇİN EL ELE

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı Çukurova Bölgesindeki Oda ve Borsalar Çukurova’nın bir bütün olarak kalkınabilmesi için işbirliği kararı alarak, “Yıllardır sorunlara Adana ya da Mersin diye bakmanın zararını gördük. Bundan böyle sorunlarımıza kent bazında değil; Çukurova bazında, hep birlikte çözüm üreteceğiz. Adana ile Mersin rakip değil, birbirlerini tamamlayan iki önemli güçtür” açıklamasını yaptı.
Yılda üç ürün alınabilen bereketli topraklar, yatırım avantajları, uluslararası liman ve turizm potansiyeline sahip olan Adana ve Mersin, kalkınma girişimlerinde bireysel hareket etme dönemini kapatarak ortak hareket etme kararı aldı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ömer Abdullah Özdemir ve Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı M. Cihat Lokmanoğlu, Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Şeref Can ve diğer Oda/Borsa Başkanları , Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç ve Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan’ın daveti üzerine Adana’da bir araya geldiler. Adana Sanayi Odası’nda gerçekleşen ve Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç’in Başkanlık ettiği, “Birliktelik Toplantısı”nDa Meclis Başkanları ve Yönetim Kurulu üyeleri de hazır bulundular.
Güç birlikteliğinin ilk gündemini ise iki kentte aynı anda düzenlenen benzer fuarlar oldu. Fuarların çakışmasının iki kente zarar verdiğine dikkat çekilerek, benzer fuarların düzenlenmesine ilişkin takvimin oluşturulması konusunda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve Adana Ticaret Odası (ATO) yetkilendirildi.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, Mersin ve Adana’daki Oda ve Borsaların kucaklaşması ve kaynaşmasının önemli bir başlangıç olduğunu belirterek, güç birlikteliğinden hem Mersin hem de Adana’nın kazançlı çıkacağını söyledi. Bilgiç, “İki şehrin ortak paydada buluştuğunu, sonuç alacak şekilde güzelliklerin ortaya çıktığını hep birlikte gördüğümüzde daha da mutlu ve umutlu olacağız. İki kentin kaderi gibi, bir çok şeyimiz de ortak. Adana-Mersin ekonomileri içiçe geçmiş, iş hayatında ilişkiler çok canlı ve diri. Önümüzdeki süreçte bu güç birlikteliği ile iki kent önemli kazanımlar sağlayacak, hedefe birlikte ulaşmanın çabasını gösterecek, meyvelerini birlikte toplayacak” dedi.

KAZANLI TURİZM BÖLGESİ İÇİN GİRİŞİMDE BULUNULACAK

Lobi çalışmalarına ağırlık verilmesi, gerektiğinde de tüm oda başkan ve yönetim kurullarının illerin milletvekilleri ve belediye başkanları ile birlikte Ankara’ya çıkarma yapması gerektiği görüşünün benimsendiği toplantıda, fuar işbirliğinin yanısıra, bölge turizm potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik 16 bin yatak kapasiteli Kazanlı turizm bölgesinin bağlantı yolu ve altyapı çalışmalarının kamulaştırma sorunları nedeniyle yapılamadığı, Oda ve Borsa Başkanları tarafından kentlerin diğer dinamikleri ile birlikte Bakanlar Kurulu’nca acele kamulaştırma kararı alınması konusunda ilgili merciler nezdinde girişimlerde bulunulması kararlaştırıldı.

Oda ve Borsa Başkanları toplantılarında hazırlanan eylem planının uygulanmasına yönelik alınan kararların dört ayda bir, illerin oda ve borsalar ortak toplantısının ardından gerçekleştirilmesi, toplantıların sekreteryasının birinci yıl Adana Sanayi Odası tarafından yürütülmesi kararı alındı.