Serbest Bölgelerden Avrupa Birliğine Gönderilecek Eşyaya İlişkin Tespit ve Tahakkuk Kağıdı (EK-70) Hakkında
Sayın Üyemiz,
Bilindiği üzere, Gümrük Yönetmeliğinin 432nci maddesi uyarınca; serbest bölgelerden AvrupaBirliğine A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde gönderilecek eşya için, Gümrük Yönetmeliğinin 70 no.luekinde yer alan Serbest Bölgelerden Avrupa Birliğine Gönderilecek Eşyaya İlişkin Tespit ve TahakkukKağıdının (EK-70) düzenlenmesi zorunludur.
Söz konusu belge; eşyanın statüsünün belirlenmesi, Telafi Edici Vergi (TEV) tahakkuku ve A.TRDolaşım Belgesi'nin vize işlemleri açısından gümrük idarelerimizce yapılan iç işlemlerde esas alınanulusal bir belge niteliğindedir.
Ticaret Bakanlığına intikal eden olaylardan ve yapılan incelemelerden; söz konusu belgenin (EK-70)gümrük idarelerimizdeki işlemler tamamlandıktan sonra, NCTS sistemi üzerinden açılan transitbeyannamelerine eklenerek fiziki olarak transit refakat belgesi (TRB) ile birlikte aracın beraberindeyurtdışına gönderildiği, bu durumun ise TRB ve eklerinin ibraz edildiği Avrupa Birliği gümrükidarelerinde, ilgili eşyanın serbest dolaşımda olmadığı şeklinde yanlış kanaatlerin oluşmasına sebebiyetvererek sınır geçişlerinde zaman kayıplarına ve mağduriyetlere yol açabildiği anlaşılmaktadır.
Bu çerçevede, firmalarımızın olası mağduriyetlerinin önüne geçilerek ihracat ve transit işlemlerinindaha hızlı ve sağlıklı yürütülebilmesini teminen aşağıdaki hususların üyelerinize duyurulmasında faydaolduğu değerlendirilmektedir:
1. Gümrük Yönetmeliği uyarınca EK-70 belgesinin düzenlenmesi zorunluluğu devam etmeklebirlikte; bu belgenin yalnızca İhracat/Çıkış Gümrük İdaresindeki A.TR vize işlemleri ve vergitahakkukları sırasında ilgili memura ibraz edilmesi ve işlem dosyasında saklanması gerekmektedir.
2. İthalatçı ülke gümrük idarelerinde yaşanan yanlış anlama ve mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla; tamamen ulusal mevzuatımız gereği düzenlenen ve transit işlemlerinde ibrazına gerekbulunmayan söz konusu belgenin, transit beyannamelerine eklenmemesi ve/veya transit refakat belgesi ilebirlikte fiziken yurtdışına (ithalatçı ülkeye) gönderilmemesi tavsiye edilmektedir.
Bilgilerinize sunarız.
Saygılarımızla,
Ceyhan Ticaret Odası



