Kamerun Yeni Maden Yasası

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden gelen, 03.06.2024 tarih, 5535 sayılı yazıda,T.C Ticaret Bakanlığı'nın 24.05.2024 tarih ve 97168206 sayılı yazısında, T.C Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan yazıya atfen, Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya'nın 19 Aralık 2023 tarihinde yeni Maden Kanunu'na ilişkin yasa tasarısını onayladığı ifade edilmektedir.

Yazıda, Kamerun'un ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla madencilik sektöründeki yatırımları teşvik etmeyi ve desteklemeyi amaçladığı belirtilmekte olup, söz konusu kanunun, Kamerun Cumhuriyeti topraklarının tamamında, kıta sahanlığında, kara sularında ve münhasır ekonomik bölgesinde mineral maddelerin tanınması, araştırılması, işletilmesi, bulundurulması, taşınması, işlenmesi ve pazarlanmasını düzenlediği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, bahse konu T.C Dışişleri Bakanlığı yazısında, Yeni Madencilik Kanunu ile, ülkenin ulusal maden şirketi SONAMINES adlı kuruluşun bu alandaki yetkilerinin arttırıldığı ve Özel Yatırım Teşvikleri Kanunu ile Yeni Maden Kanunu ışığında Kamerun Cumhuriyeti Hükümeti'nin Türk kurumlarını ve maden şirketlerini SONAMINES ile iş birliği yapmaya davet ettiği ifade edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.