Tarım Kredi Kooperatiflerinin Oy Kullanması Hakkında

1581 sayılı Kanuna göre kurulmuş olan ve ticaret sicilde tescil yaptırmamış olan tarım kredi kooperatifleri için yetki belgesi veya sicil tasdiknamesi düzenlenmesi mümkün bulunmamaktadır. Bununla birlikte 5174 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin beşinci fıkrasının mülga olmasıyla birlikte anılan kooperatiflerin imza sirküleri ile oy kullanılması imkanı da kalmamıştır.

5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun 84 üncü maddesi gereği 2022 yılının Ekim ve Kasım ayları içinde yapılacak Oda ve Borsa organ seçimlerinde, anılan kooperatiflerin ne şekilde oy kullanacağı ile ilgili yaşanan tereddüdün giderilmesi için Ticaret Bakanlığı'nın görüşlerine başvurulmuştur. Bakanlığın bir örneği ekte yer alan görüşleri doğrultusunda; tarım kredi kooperatiflerinin yetkili organlarınca alınacak kararın noter onaylı örneğinin ibrazı halinde, Organ Seçimleri Yönetmeliği'nin 5 inci maddesinde belirtilen seçme yeterlilikleri de kontrol edilerek, oda ve borsa genel sekreterliklerince yetki belgesi düzenlenebilecektir. Belirtilen süreçlerin kolaylaştırılması maksadıyla, tarım kredi kooperatiflerine mahsus yetki belgesi örneği yazımız ekinde yer almaktadır.

Bilginize sunulur.