Danimarka'da dolandırıcılık faaliyetleri hakkında

TOBB' den alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı'nın Kopenhag Ticaret Müşavirliğimizden aldığı yazıya atıfla; Danimarka'da bir süredir, ithalatçı firmaları dolandırmaya yönelik faaliyetlerde artış gözlendiği, Danimarka'dan ihracat yaptığını belirterek firmalarımızla temasa geçen bazı şahıslar hakkında şüphe duyulduğu; Müşavirliğimize danışan Türk ithalatçı firma sayısının da arttığı ve şüphelerin tamamına yakınının haklı olduğunun tespit edildiği, gerçek firmalar adına web sitesi kuran ve bu web sitelerinde çeşitli ürünlerin satıldığı izlenimini veren dolandırıcıların, başta Polonya olmak üzere farklı ülkelerdeki banka hesaplarına para gönderilmesini talep ettiği ve sonrasında web sitelerini kapatarak ortadan kaybolduğu ifade edilmektedir.

Söz konusu yazının ekinde ve bir örneği Birliğimiz web sitesi (www.tobb.org.tr) "Hizmetler" başlığı altındaki Uluslararası İş İmkanları/Diğer Duyurular bölümünde yer alan dokümanda bu şekilde hareket eden şahıslara ait web sayfalarının genel özellikleri, bazı örnek sayfa bağlantıları ve ekran görüntüleri yer almaktadır.

Bu çerçevede, yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçilebilmesini teminen, özellikle Danimarka'dan ilk kez ithalat yapacak firmalarımızın bu durumdan haberdar edilmelerinin ve yeni kurulacak ticari ilişkilerde benzer şüpheli durumların ortaya çıkması halinde Kopenhag Ticaret Müşavirliğimize danışmaları yönünde uyarılmalarının önem arz ettiği vurgulanmaktadır.

Bilgilerinizi rica ederiz.